2016. november 18., péntek

Egyszeregy - Érdekességek, plusz infók

Mi is lehetne a százegyedik bejegyzés, ha nem az Egyszeregy regényemről néhány érdekesség? Hiszen majdnem Százegy lett a címe... Na, de ne rohanjunk ennyire előre!

A múlt héten megjelent a harmadik regényem a Libri kiadó új albrandjénél, az Insomnia-nál. A héten elég elfoglalt voltam a különböző megkeresések miatt, de azért ma estére végre maradt annyi időm, hogy írjak nektek röviden róla. (Készült velem egy érdekes interjú is a napokban, ha még nem olvastad volna, akkor itt megteheted.)

Az Egyszeregy regény egy félálomban elkövetett gondolatból indult, amit, mint valami kis hógolyót, folyamatosan görgettem magam előtt, amíg csak ekkorára nem nőtt. Az alapfelvetésem egy olyan férfi-női kapcsolat volt, ahol a páros férfi tagja pornószínész vagy dzsigoló, tehát mindenképpen a testéből él és ekkor jön egy ettől a világtól távol álló női szereplő, aki ennek ellenére akarja ezt a szerelmet. A sztori szépen lassan formálódott a kezeim között, a végeredményben pedig már sokkal árnyaltabb képet kaphatunk a szereplőkről és persze a pornószínész sem maradt a végső változatban. :-)



Nagyon szerettem írni ezt a kéziratot, mert végig úgy éreztem, hogy ismerem Lizát, tudom, milyen lány és ha találkoznánk, akkor nagyon jól megértenénk egymást. A főszereplő fiúval már több gondom volt, az ő arca és egyes cselekedetei sokat változtak a regény írása közben, de a végeredménnyel tökéletesen elégedett vagyok. Köszönettel tartozok Huszti Gergő kiadóvezetőnek és Horváth Annamária szerkesztőnek, akik nélkül nem foghatnátok a kezetekbe ezt a könyvet (és még nagyon sok mindenkinek a Librinél, akiket most név szerint nem említek meg, de azért a köszönet még jár nekik). Ők végig hittek ebben a történetben velem együtt és persze együtt izgultuk (nevettük, sírtuk) végig Liza és a titokzatos Gábriel történetét.
Sokat jelent nekem ez a könyv, mert nagyjából három évnyi írói csönd után jelenhettem meg újra, aminek az okáról most inkább nem beszélnék, de higgyétek el nekem, hogy nem az én hibámból történt. Mindenesetre most itt vagyok újra és írom nektek az új történeteimet, először az Egyszeregyet, aztán 2017-ben a folytatását is a kezetekbe vehetitek. Csodás, de egyben megterhelő időszak is áll mögöttem, de nem a regény írása miatt, az meglepően könnyen jött, inkább a kiadóváltás miatt.

Akkor jöjjön néhány érdekesség, azoknak, akik már olvasták a regényt, a többieknek csak a spoilerezés veszélyével ajánlanám az alábbi sorokat:

Eredetileg Liza 1.0 munkacím alatt futott a kézirat, a befejezése után kapta az Egyszeregy címet. Azért lett Liza először, mert ez volt az egyetlen biztos sokáig a történetben, hogy van benne egy Liza nevű lány.

A Százegy is sokáig szerepelt címötletként, mert eredetileg Erik százegy lánnyal akart volna lefeküdni.

A borító erről a képről készült és a zöldes-kék árnyalat az én kívánságom volt:



Elég béna vagyok névadásban, úgyhogy az ABC-t kértem segítségül, így lett Liza első szerelme Adrián, aztán Barni és elvileg Csongor név következett volna sorrendben, de végül az Erik jobban passzol Gábrielhez.

Nekem nincs testvérem, de szerettem volna, ha Lizának van, ezért először egy ikertestvért írtam neki, aztán egy mostohatestvért. A kitalált testvér ötlet véletlenül ugrott be, de akkor már biztos voltam benne, hogy őt Alíznak fogják hívni, ami kirakható a Liza név betűiből.

Liza legjobb barátnője Zsófi, bár nem derül ki a regényből, de valójában Mészáros Zsófia, mint az egyik kedvenc ifjúsági regényem, a Macskaköröm főszereplője.

Liza eredetileg filozófia szakos volt és Szörnyellának becézte végig Ildikót, Barni pedig tipikus kocka volt: szemüveges, rövid hajú és számítógépes játék rajongó.

A szexjelenetet, ami meglepően hosszúra sikeredett, teljesen külön írtam meg a történettől még valahol a kézirat kezdésekor, később építettem csak bele a történetbe. Eredetileg több is lett volna benne, de végül úgy döntöttem, az első estén Liza aludjon el, mert a második estéjük úgyis mindent visz. :-)

Szerettem volna, ha Lizának van egy macskája, mivel nekem is van, különösen úgy, hogy bár ez sincs benne a regényben, de Erik fél a kutyáktól.

Volt egy olyan verzió is a fejemben, hogy a regény vége felé kidedül, Liza apja nem is halt meg, hanem egy másik országban él az új családjával.

Adrián először fekete bőrű volt és salsa-oktató.

Liza Budaörsön lakik a szüleivel, innen jár be nap, mint nap dolgozni a belvárosba. Azért választottam pont Budaörsöt, mert ha a fővárosban járok, sokszor megállok ott autóval vásárolni és gyakran onnan buszozok/villamosozok be.

Az Oceans Drive szám, amit a tetőn hallgatnak, a szerkesztés során került a kéziratba. Ez a csengőhangom most is és imádom.

És végezetül:
Hollád és Vörs két település egymás mellett, Balatonszentgyörgynél szoktam látni a táblát, mielőtt felhajtunk az autópályára és indulunk Pest irányába. Aki olvasta a regényt, az érteni fogja, ez miért olyan fontos. :-)
 
 


 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése